August 23, 2021 - Comments Off on Intervju: Funk-Viol

Intervju: Funk-Viol

Hos Evelyn Göteborg hittar vi samarbetet med producenten och artisten Funk-Viol aka Karin Bengtsson. Funk-Viol skapar rap på svenska i ett landskap av soul och släpiga beats. Nyligen tilldelades Karin och hennes label stöd från Kulturrådet för musikutgivning. I den här intervjun kollar vi av hur en gör en ansökan egentligen?

Grattis till kulturstöd från Kulturrådet! Vilket stöd sökte du och vad sökte du för?
Jag sökte deras stöd för musikutgivning för släppet av mitt senaste mixtape ”Men D Lugnt!”, som kom i maj i år. Tekniskt sett är det inte jag utan labeln On-Axis som ger ut min musik som ansökt och fått bidraget.

Många tycker det är krångligt och svårt att söka stöd och bidrag, vad är din erfarenhet? Hur la du upp processen med ansökan?
Vill bara säga först och främst att min erfarenhet på området är inte särskilt stor! Har sökt kanske två-tre bidrag tidigare bara. Så allt jag säger är bara utifrån mig själv. Det finns säkert mycket mer fakta där ute att ta reda på för den som letar.

Personligen har jag inte tyckt det varit så svårt eller krångligt att söka bidrag, jag tycker det brukar vara tydliga kriterier kring vem som får söka, hur man ansöker, praktiska detaljer och så vidare. Det svåra är väl att få reda på var det finns pengar att söka! Jag har nog fått reda på var man kan söka pengar från att hört talas om det i mitt nätverk snarare än att typ hitta på Google, det verkar svårt men det går säkert om man vet hur man gör. Alltså jag tänkte väl att det är viktigt att man kan förklara sin konstnärliga idé på ett sätt som kan förstås av någon som aldrig tidigare hört talas om mig eller min musik.

Lyssna på Funk-Viol på Spotify

Jag tror det är bra om man kan se sig själv utifrån, sätta sig själv i ett sammanhang och se vilken roll man spelar där och så. Samtidigt känns det inte kul att skriva en ansökan som bara är till för att pleasa en jury, för min del känner jag iallafall att jag måste kunna vara hundra procent mig själv även i en formell grej som en ansökan om bidrag.

Artwork till albumet "Men D Lugnt!"

Har du tips på andra stöd att hålla koll på för musikskapare?
Jag vet att Västra Götalandsregionen har en veckas residens på Kosteröarna för utveckling av sin musik, om man vill skriva eller repa eller så, som man kan söka, det låter najs. Kanske finns fler såna typer av stöd där ute att söka. Jag tycker annars stödet man får från studieförbundet Kulturens och Evelyns verksamhet är grymt och mitt tips är väl att ta vara på såna slags stöd och människorna som jobbar med det liksom.

Videon "RING MIG EFTER JOBBET"

Vad är på gång framåt för dig?
Jag har haft lite sommaruppehåll med musiken och har ingen konkret plan om vad som kommer härnäst ännu. Jag släppte ganska nyligen en musikvideo som jag filmat och klippt på min telefon, min ambition är att utveckla den visuella sidan av artisteriet lite mer så har tänkt att jag ska försöka fördjupa mig lite i vad man kan göra för koolt och roligt med videos.

Kolla in
Funk-Viol på Instagram
Funk-Viol på Spotify
Sök stöd från Kulturrådet
Kulturens kompetenscheckar till ledare

Published by: Vic Skoglund in Akter, Intervju, Uncategorized

Comments are closed.